Vedd magad körül könyvekkel, és tarts velem!

Kata könyvespolca

Év végi könyvhajrá, szerintünk ez mind belefér

2018. december 06. - INSTANTWOMEN

Közeledik az év vége. Ilyenkor megszaporodnak az évértékelő, avagy "mit olvastam ebben az éveben" cikkek. Sőt, szokás szerint jönnek a "legjobb könyvek 2018-ban" listák. Már sokszor megmutattuk, hogy mit olvasunk, de azt még soha, hogy mit nem. Év végi könyvhajrá, szerintünk ez mind belefér.

ev_vegi_2.png

Mondanám, hogy ez a felsorolás kifejezetten tükrözi a szerkesztőség irodalmi ízlését, s ez nem is lenne akkora túlzás. Jöjjön most az első öt plusz egy könyv, amit biztosan nem hagynék ki a helyedben.

cserna_szabo_andras_feszbuk.jpg

Ezt a képet a szerző osztotta meg a fészbuk-oldalán. Cserna-Szabó András legújabb regénye, mely a teremtéssel kezdődik, a világ megszületése után pedig korokon és helyszíneken száguldunk (vagy éppen poroszkálunk, vagy ugrabugrálunk, vagy folydogálunk) keresztül, Panta rhei, vagyis ,,minden folyik", állította Hérakleitosz, és valóban, ebben a könyvben a fejezetek szinte átfolynak egymásba. Az egyszerre szerteágazó és ugyanakkor szorosan egybeszőtt, karneváli hangulatú történetfolyamban egyaránt felbukkan a címszereplő abbé, és ha egy könyv a Teremtéssel kezdődik, nem is végződhet másképp, csakis az Apokalipszissel. A könyvről többet itt találtok. 

Azt írja Szilasi László könyvéről Darvasi László,  hogy Íme egy regény, amelyben visszahódították, az életet. Azt is írja, hogy ez a regény Szilasi legmegrázóbb, legszemélyesebb történetét beszéli el. Híres irodalmi példának aktuálisan kézenfekvő volt Karinthy skandináv utazása. Egy nagy, halálos betegség fölötti drámai győzelemről szól tehát ez a regény. Témája a test, amely váratlanul és elementárisan hagyhat cserben bennünket, hogy aztán mégis kivételes ragaszkodást produkáljon. Ízlelgessük a baljósan gyönyörű címet: Luther kutyái. A könyvről többet itt találtok. 

szilasi_fejlec.png

A következő szerzőt, csak azért teszem bele a sorba, mert tudom, hogy sokan szeretitek és engem is érdekel. Stephen King egyik szerkesztője - és szerzője - a következő szavakkal ajánlja a könyvet: "Van olyan ember ezen a modern, technológiavezérelt világon, aki élvezi a repülést? Bármilyen nehéz is elhinni, van. A pilóták szeretik, a legtöbb gyerek szereti - bár nem a csecsemõk, mert a légnyomásváltozás felkavarja õket -, a repülés megszállottai is szeretik, de nagyjából ennyi. Hadd tegyem fel a megfelelõ kérdést: van-e olyan emberi tevékenység - bármilyen -, amely alkalmasabb lenne horror- és izgalmas történetek antológiájának, mint amit éppen a kezedben tartasz? Kedves Olvasó, kétlem."  King és szerzõtársai gondoskodnak róla, hogy minden oldalon új izgalom várjon mindannyiunkat. A könyv címe: Rettegés a felhők felett. Velünk repül E. Michael Lewis, Sir Arthur Conan Doyle, Richard Matheson, Ambrose Bierce, E. C. Tubb, Thom Bissell, Dan Simmons, Cody Goodfellow, John Varley, Joe Hill, David J. Schow, Ray Bradbury, Bev Vincent, Roald Dahl, Peter Tremayne, James L. Dickey. A könyvről többet itt találtok. 

retteges_a_felhok_felett_fejlec.png

Egyszer azt mondtam Garaczi László egyik lemur-könyvére, hogy kisprózai mesterfutam. Most nem ő következik, hanem Németh Gábor. Tíz év után ismét válogatás jelent meg Németh Gábor kisprózáiból. Az első könyv, amit tőle a kezembe vettem a Zsidó vagy?című könyv volt, aztán sokáig nem hallottam róla, a Mormota kapcsán találkoztunk, most pedig itt van az Ez nem munka című könyve. A kompozícióba rendezett 41 szöveg polifóniájában is tisztán ráismerni a szerző írásainak állandójára: a "milliméterről milliméterre látás" és a mesélés együttes ritmusára. A könyvről többet itt találtok. (mesteri, kisprózai, de nem futam:)))

ez_nem_mun_nka_fejlec.png

A következő szerző általános kedvenc itt nálunk, igaz ennek a fejezetnek most az Ezüstrókáról kellene szólnia, de hadd meséljek valamit. Azt hiszem, hogy azok a kötetek, melyek igaz történetek alapján készülnek sokkal közelebb állnak hozzám, ilyen volt Gárdos Péter Hajnali láz című könyve, vagy Péterfy Éva Egyasszonya, és nincs is vége a sornak. Az mondja Schäffer Erzsébet, hogy sokat hezitált azon, hogy vajon szabad-e írnia férjéről, és arról a nehéz élethelyzetről, amibe kerültek. A Hol vagy? végül egy vallomásos és intim kötet lett, amelyben őszintén írt érzéseiről, reményeiről. Nos, ezt választottam én, és nem mellesleg biztosan jól ki fogunk jönni, én és a szerző, hiszen, ahogy mondja, hogy egyik legfontosabb olvasmányélménye az Anna Karenina volt. A hol vagy? című könyvről többet itt találtok.

Az Ezüstrókáról pedig többet itt.

hol_vagy_vegl.png

https://www.lira.hu/hu/blog/2017/01/12/kata-konyvespolca/

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyvespolca.blog.hu/api/trackback/id/tr5914416584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.