Vedd magad körül könyvekkel, és tarts velem!

Kata könyvespolca

Helló december!

2018. december 02. - INSTANTWOMEN

Helló december, lassan eltűnik a fény. Botorkálok a hajnali sötétben és nem értem, mitől váltak ólomsúlyúvá a végtagjaim,  gondolataim. A fák fekete vonalakat rajzolnak az égre és szempillámon fagyott nyomot hagy a hajnal. Kigyúlnak a fények a feldíszített kirakatokban, de az igazi világosság karácsony este gyúl a szeretetből, amit a családomtól kapok. Három olyan könyv következik,  amelyek családok, generációk életét követik végig.

hello_december_fejlec.png

TILMANN LAHME: A MANNOK

a_mannok.gifA német irodalomtörténész, Tilmann Lahme könyve hiteles dokumentumokra épülő, különleges családregény. Az Európa Könyvkiadó által decemberben kiadásra kerülő könyv Thomas Mann családjának élet- és kortörténete az 1920-as évek elejétől egészen a huszonegyedik század kezdetéig. Thomas Mann 1905-ben vette feleségül a dúsgazdag müncheni származású Katia Pringsheimet és 1919-ig hat gyermeke született tőle. A kötet szerzője a legidősebb gyerekek, Erika és Klaus kamaszkorától követi nyomon a családtagok külön- külön is regénybe illően fordulatos, a német történelemmel szorosan összefonódó és sok szempontból tragikus sorsát. Kronologikus rendben, évről évre, a párhuzamos életrajzok módszerével halad.

 

A Mann- családban mindenki írt, ha mást nem, emlékezéseket, de valójában mindenki az apa árnyékában élt. Publikált szövegek mellett Lahme ismeretlen levelek, naplók és feljegyzések sokaságát áttanulmányozta és bőségesen idéz is belőlük a könyvben. A tények és a dokumentumok szólnak hozzánk, az író nem fűz ehhez értelmező, minősítő kommentárokat. Mégis éppen ezek a tények oszlatnak el olyan legendákat, amelyeket elsősorban a családtagok maguk híreszteltek el magukról, így többek között a politikai tisztánlátásról és következetesség illúzióját, valamint a családi harmónia ködét. A könyv előrendelhető itt.

 

SZABÓ MAGDA: CSIGAHÁZ

szabo_magda_csigahaz_b1.jpgEnnek a regénynek a megjelenése igazi irodalomtörténeti változást idéz elő, ugyanis mindmáig az irodalmárok és az olvasók úgy tudták, hogy Szabó Magda költőként kezdte a pályafutását és első prózai műve az 1957-ben megjelenő Freskó című regény volt. A hagyatékból azonban előkerült egy fehér dosszié, s abból két szürke kockás borítójú füzet. Rajtuk a cím: Csigaház, az évszám: 1944 és a szignó: SZ. M.
S vajon mit rejtett a füzet? Egy kisregényt, ami 1939-ben játszódik, Bécsben. Egy zaklatott, fiatal lány érkezik a Csigaház nevű panzióba. Júlia Budapestről menekült az osztrák fővárosba, régi ismerőséhez, a panzió tulajdonosnőjéhez. Odahaza megrázó élményben volt része: a vártnál korábban hazaérve a családi villába, rajtakapta fiatal mostohaanyját, Dollyt és szeretőjét, Dorner András ügyvédet, apjának, az országos hírű sebésznek a barátját. Júlia felháborodott és kétségbeesett. A fiatal lány abban reménykedik, hogy a Csigaházban nyugalmat, menedéket talál, ám a panzióban további “veszedelmes viszonyok” bolygatják fel a mindennapok rendjét. A politikai helyzet is nyugtalanító, hiszen a bécsi Burgon már a horogkeresztes zászló lengedez.
A szerelmi és politikai szálból biztos kézzel összefont kisregényt minden bizonnyal Szabó Magda 1935 és 1938 közötti bécsi tartózkodásának élményei ihlették. A sokféle élményt, érzést, hangulatot egybesűrítő mű már magán viseli Szabó Magda írásművészetének jellemző jegyeit. kivételes megfigyelőképességét, éleslátását és ábrázolókézségét. A Csigaház igazi irodalmi szenzáció és felfedezés!  A könyvről többet itt tudhattok meg. 

CELESTE NG: KIS TÜZEK MINDENÜTT

 
kis_tuzek_mindenhol.gifShaker Heights. Cleveland nyugodt, virágzó külvárosa, ahol a házak színétől a szabályos keresztutakon át a lakók sikeres életéig minden tökéletesen rendezett. Itt él Mrs. Richardson négy gyermekével, ügyvéd férjével. Elena a környék mintalakója, újságíró és a legfontosabb alapelve a szabályok betartása. Ebbe az idilli kertvárosi környezetbe költözik Mia Warren, a titokzatos fotóművész és egyedülálló anya, valamint tinédzser lány, Pearl, akik a Richardson családtól bérelnek házat, de rövid idő alatt már nemcsak albérlők lesznek, hanem a szomszéd gyerekek életében is fontos szerepet kezdenek el betölteni. A rejtélyes múltú Mia azonban felbolygatja a gondos rendben élő közösség mindennapjait, amikor Richardsonék barátai egy kínai- amerikai kisbabát szeretnének örökbe fogadni, ám váratlanul felbukkan a gyermek igazi anyja. Drámai küzdelem kezdődik, amely megosztja a város lakóit és végül Mia és Elena ellentétes oldalra kerülnek. Elena eltökélt szándéka lesz, hogy leleplezze a nő titkait, de megszállottsága váratlan és visszafordíthatatlan következményekkel jár. Mindeközben egy családi házban egy szikra lángra lobban.
Regény a súlyos családi titkokról, az anyaság kegyetlen nehézségeiről és annak veszélyeiről, ha elhisszük, hogy a szabályok követésével mindig megakadályozhatjuk a katasztrófákat. A könyvről többet itt. 

 

forrás. europakiado.hu, jaffa.hu

 

 

                                                                                                                                                               Rinner Anita

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyvespolca.blog.hu/api/trackback/id/tr3914408390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.