Vedd magad körül könyvekkel, és tarts velem!

Kata könyvespolca

Érvek amellett, hogy az internet nem helyettesítheti a könyvtárat

2018. november 17. - INSTANTWOMEN

Digitalizációs forradalom, alfanumerikus billentyűzet, megabyte, sőt gigabyte és még folytathatnám a sort. Ám én erre csak annyit mondok makacsul, hogy olvasójegy, katalogizált könyvtár, költészet, metafora és balladai homály. Következzenek nyomós érvek amellett, hogy az internet nem helyettesítheti a könyvtárat.

ervek_amellyett_hogy-.jpg“Az olvasás maga a kultúra!”- mondja a nagy angol tanulmányíró, Matthew Arnold. 

Ám az elmúlt évtizedek tanulmányai arról szólnak, hogy az olvasásra fordított idő negatív tendenciát mutat nemcsak itt Magyarországon, hanem szerte a világban.

Felvetődik a kérdés, hogy az olvasást, a papír alapú könyveket, a könyvtárakból szerzett lexikális ismeretet kiszoríthatja-e az internetről összeollózott „tudás”. Esetleg vannak-e olyan tényezők, amelyek rácáfolnak arra, hogy a hagyományos könyvtárak szükségtelenné válhatnak?

Fékevesztett tempóban száguld velem hazafelé a busz, mint ahogy fékevesztett tempóban áramlanak felém a hírek az internetes portálokról, hogy éppen hol pusztít tűzvész, szökőár vagy földrengés, melyik politikus éppen mit nyilatkozott a sajtónak és ez milyen hatást gyakorol a gazdaságra, milyen valóságshow-t indít útjára a kereskedelmi csatorna...árad a rengeteg információ, úgy érzem rögtön betemet, úgyhogy elég is volt ennyi, gombnyomással útját állom a további híráradatnak. Mellettem mintha a tini kezéhez nőtt volna a billentyűzet.

Becsukom a szemem és elképzelem, ahogy egy csendes könyvtárban ülök és elmerengek egy régi könyv lapjai felett. Lassuló gondolataim ködén át érzem felém áramlani a nyugalom hullámait, teljesen elmerülök benne és feltöltődöm, hogy aztán átadjam magam azoknak a gondolatoknak, érzéseknek, amit az aktuális könyv vált ki  belőlem. Fékez a busz és én kizökkenek egy pillanatra, mellettem még mindig ott ül a lány, aki kígyóbűvölő módjára mered a képernyőn lassan összeálló szavak halmazára. Nem tudom visszafogni magam és megkérdezem, még az előző álmom hatása alatt, hogy mit gondol a hagyományos könyvtárakról, valamint a klasszikus irodalomról.

"Az interneten bármilyen feltett kérdésünkre választ kaphatunk, így aztán a könyvtárba teljesen felesleges elmenni???”- feleli, miközben egy autóverseny képei peregnek a képernyőn vad iramban.

Miután próbálom rendezni eltorzult arcvonásaimat és becsukni tátva maradt számat, gondolatban már ellenérvek után kutatok, hogy rögtön cáfolni tudjam ennek a gondolatnak még a csíráját is, mert nem minden található meg az interneten. Az összes folyóiratnak csak egy része lelhető fel az interneten, a könyvek aránya ennél is kisebb.

Gyakran van az embernek olyan érzése a webes kutatásai alkalmával, mintha tűt keresne a szénakazalban, mert olyan ez az egész, mint egy katalogizálatlan könyvtár. Az internet kilométer hosszú ugyan, de csak centiméter mély. A kereső-honlapok ugyan azt ígérik, hogy mindent megkeresnek, ám korántsem tudnak teljes anyagot szállítani egy adott témában. Mintha a könyvtáros azt mondaná, hogy kérem itt van tíz cikk a magyar felvilágosodás történetéről, továbbá birtokunkban van még tizenkettő másik, ami nem megtekinthető….most nem...még nem, csak akkor, ha majd kipróbál egy másik>>keresést<< egy másik könyvtárban.

Véletlenül se gondoljuk azt, hogy a mellettem utazó tini csak csendben ül és hallgatja pengeéles érveim sorozatát, ez nem lenne tinihez illő alternatíva. Nagy meggyőződéssel mutat rá, hogy mennyire nagyon egyszerűen lehetne létrehozni egy virtuális könyvtárat a tanulók számára világszerte.

Vajon lehetséges ez? Léteznek ma például könyvtár nélküli egyetemek?

Mesélek egy virtuális könyvtár létrehozásának történetéről. Kaliforniában az elmúlt évtizedben létrehozott állami egyetemet könyvtárépület nélkül adták át, de kénytelenek voltak az évek során több millió dollárt áldozni a magas szintű technikai eszközeiken túl hagyományos könyvekre is, mert az interneten nem találták meg, amire éppen szükségük lett volna. Más szóval: nem lehet teljesen virtuális könyvtárat létrehozni, még nem, most nem. Talán majd a következő évszázadban, mire a rengeteg írott anyag digitalizálása nem vinne csődbe egy államot.

Aztán még megjegyzem, hogy közel ezer év írott és nyomtatott olvasás van a vérünkben és ez annyira nagyon könnyen nem alakul át kizárólagos digitalizált olvasmányok “lapozgatására”.

A tini csendes hallgatásba merül, elgondolkodva néz rám, én nem vagyok hajlandó lemondani intellektusunk kulturális jelképeinek, a könyvtáraknak a létjogosultságáról. Logikusan végiggondolva az érveket, rájön, hogy bár az internet csodálatos, az, hogy a könyvtárakat feleslegessé teszi, éppoly butaság, mint azt állítani, hogy a kerékpár megjelenése feleslegessé tette volna a lábunkat.

 

                                                                                                                                                            Rinner Anita

 

https://www.lira.hu/hu/blog/2017/01/12/kata-konyvespolca/

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyvespolca.blog.hu/api/trackback/id/tr3614378489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.