Vedd magad körül könyvekkel, és tarts velem!

Kata könyvespolca

Hello november!

2018. november 01. - INSTANTWOMEN

Egyre nagyobb ellenállást kell kifejtenem az alattomosan feltámadó, aztán orkánerejűvé dagadó északnyugati széllel szemben. Egyre nagyobb energiát igényel, hogy megőrizzek egyetlen kicsi részt a ruházatomból szárazon a novemberi esőcseppek ellen folytatott ádáz harcom során. Szóval vesztésre állok, s ha nem gyűjtök hamar erőt, hamar elvérzek én is, éppúgy, ahogy az őszi falevelek, amikor izzó vörösből barna avarrá válnak. S miből merítek energiát? Egy csésze illatos csipkebogyóteából, egy forró, illatos fürdőből és persze a könyvekből. Következzen a Hello november, a novemberi könyvajánló három könyvújdonsággal!

NYÁRY KRISZTIÁN: ÍRJÁL ÉS SZERESSÉL-125 SZERELMES LEVÉL ÉS TÖRTÉNET

“Fene bánja, megesett. Szerelmes vagyok.”-írja Móricz Zsigmond Simonyi Máriának.

nyari.jpgA történelem, ezen belül is az irodalomtörténet nemcsak véres háborúk, majd az azt követő béketárgyalások pontjainak részletes leírásából, híres irodalmi művek születésének körülményeiről kell, hogy szóljon. Szükség van a szeretet, a szerelem történelmének megörökítésére legalább olyannyira, ha nem jobban, mint a csaták, a vér és a háború közben előtörő gyűlölet lenyomatainak megőrzésére.

Nyáry Krisztián összegyűjtötte a magyar irodalomtörténet legszebb, legérdekesebb vagy éppen legfelháborítóbb szerelmes leveleit, majd mára már jól ismert stílusban megírta keletkezésük történetét. Van közte udvarlólevél, pimasz széptevés, szemérmes viszontválasz és akad benne számos hideg elutasítás, csalódott szakítás, könnyes búcsúlevél: minden, ami a szerelmes levél műfajába beleillik 1525 és 1976 között.

Csokonai Vitéz Mihály, Móricz Zsigmond, Ady Endre, Kossuth Lajos, Krúdy Gyula, Nemes Nagy Ágnes, Latinovits Zoltán és még száz név a közel, és régmúltból, akik leveleikben megfogalmazták, hogyan éreznek és mit gondolnak a szerelemről.

 

DAVID FOENKINOS: CHARLOTTE

charlotte.gif

  • “Ez itt az egész életem”- mondja Charlotte Salomon 1942-ben, miközben átnyújt bizalmasának egy képekkel teli bőröndöt, életműve legjavát, pedig alig töltötte még be a huszonötödik életévét. Az élete azonban egy gázkamra felé tart és ott nemsokára véget is ér. Megmaradni csak a képek maradnak, azok pedig- illetve ihletésükre most az új Foenkinos regény lapjai- erőteljes színekkel és kendőzetlen őszinteséggel mesélik el Charlotte történetét.
  • Gyerekkorát, a húszas évek Berlinjében, anyja korai, tragikus halálát, családjához való furcsa viszonyát, belépőjét a berlini művészeti körökbe, akadémista éveit és pályakezdését. Majd pedig menekülését a nácik elől Dél- Franciaországba, a háborús hányattatások közepette is felcsillanó remény és szerelem pusztulás előtti utolsó, rövid időszakát.

 

“Úgy éreztem, muszáj soronként írnom, hogy levegőhöz jussak” - szól ki az olvasóhoz furcsa, ám annál látványosabb nemzetközi sikerű regényéből a nálunk eddig jobbára inkább vidám könyvei alapján jól ismert szerző. Annyi bizonyos, hogy ez a könyv nem csupán egy rendkívüli nő nagyszerű portéját, egy tragikus sors markáns ívét tárja elénk, hanem egy nyomozás torokszorító történetét is.

 

 LOVASI ANDRÁS: MÉG NEM ÖSSZES

lovasi.jpg

A Még nem összes Lovasi András énekes gitáros, dalszerző eddigi pályafutásának darabjait gyűjti kötetbe. Harminc év, több mint háromszáz dalszöveg az 1980-as évek végétől napjainkig, a pécsi Szenes Klubtól a Budapest Arénáig. A kötetet eddig publikálatlan költemények, dalszerzemények, gitárakkordok és Lovasi András saját illusztrációi színesítik.

“Lovasi verseiben úgy kerülnek ironikus térbe az élet röhejes apróságai, hogy abba bele kell halni. Legendás sortörései, expresszív képei, népdalos allegóriái csiklandozzák a magyar nyelvet, az édes anyanyelv pedig vele nevet. Egy egész nemzedék lát Lovasi szemével” írja Grecsó Krisztián, míg Lackfi János szerint Lovasi képei, hangulatai makacsul belénk gubancolódnak mint a bogáncs, nem lehet szabadulni tőlük.

 

 

                                                                                                                                                              

 

 

                                                                                                                                                  Rinner Anita

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyvespolca.blog.hu/api/trackback/id/tr1814338123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.