Vedd magad körül könyvekkel, és tarts velem!

Kata könyvespolca

"Ezzel a névvel nem lehet az ember középszerű!"

2018. szeptember 14. - INSTANTWOMEN

 

Vannak olyan könyvek, melyeket időről időre újra elolvasok, ilyen Karinthy Márton Ördöggörcs című könyve is. Azt mondja a szerző, hogy az írás a szerelem, a színház az a házasság. Egy híres apának a fiának lenni, nem egyszerű dolog, főként, ha ez az apa Karinthy Ferenc, és ha ez a családi kötelék a nagypapa személyében teljesedik ki, akkor egy cseppet sincs könnyű dolga az embernek. Hiszen ezzel a névvel nem lehet az ember középszerű. Ezen a héten Karinthy Márton Ördöggörcs című könyvét hoztuk el nektek, mely nemcsak kötelező,  hiánypótló is egyben.

 

karinthy_marton_fejlec.jpg

"Legalább olyan izgalmas és mély dolgot érdemes írni, mint a színházban Csehov."

"Az Ördöggörcs egy kaland", mely 2003-ban jelent meg előszőr, majd a Kossuth-díj kapcsán új kiadásban került a könyvesboltokba. Az, hogy egy könyv 12 éven át így tartja magát, egészen különleges kaland, mondja a szerző.

Egy híres apa fiának lenni nem egyszerű dolog, főként, ha ez az apa Karinthy Ferenc, és ha ez a családi kötelék a nagypapa személyében teljesedik ki, akkor egy cseppet sincs könnyű dolga az embernek. Hiszen ezzel a névvel nem lehet az ember középszerű. Ez a név kötelez. Micsoda nyomasztó teher, micsoda átok. Eleve azzal a tudattal kezdeni az életet, hogy "ezek" az ősök csak magukra figyelnek. Ez egy életen át nem levetkezhető kereszt, mely egyszerre teher és csoda. 

"És hogy mit tegyek, hogy észrevegyenek? Én is a világon vagyok?" 

Színházigazgató lett.  A színház húszéves fennállása után arra gondolt, hogy rendben, de  a színházi szó eltűnik az aznappal, és csak emlékek maradnak, de a leírt szó, a leírt történet, vagy szembesülés az megmarad.  Az alaptörténet ebből a problémából nőtt ki, ehhez csak sorvezetőnek használta nagybátyja Karinthy Gábor történetét. Ezzel a könyvvel a szerző megpróbálja magát is belehelyezni az irodalmi Pantheonba.  Az, hogy legenda-e az Ördöggörcs, melyet Karinthy Gábor kitalált, - a hallucinogén állapotot hívta így -, Karinthyról, Karinthyra szállt, nem tudni. Persze ma már máshogy neveznék, de a "kényszert", mely a név kötelez elvén működik, nem volt könnyű legyűrni a Karinthyknak. Ezt kellően szemlélteti az eset is, mely Karinthy Ferenc halálakor, a rádióban közlésként a felvezetésben úgy szólt. Meghalt Karinthy Ferenc, Karinthy Frigyes fia. 

Jó sztori

Rengeteg meghatározás hangzott el az Ördöggörcs kapcsán. Családregény, memorandum, áldokumentum. Lévén, hogy Karinthy Gábor naplója, teljesen kitalált szál a könyvben. Talán ez semmi más, mint egy apa regény. Vagy, ahogy a Magyar Narancsban írja Zsuppán András: Karinthy Mártonnak sikerült letörölnie a port a magyar irodalmi élet egy fontos fejezetéről, felidézte a 20. század értelmiségi társaságainak légkörét, és újra témává tette a 70-es évek óta kissé már elfeledett belpesti anekdotakincset. Mert jó sztori. Valamennyi. De nem több.

karinthy_ferenc_es_karinthy_gabor_az_50_es_evekben_1.jpgKarinthy Gábor és Karinthy Ferenc az 50-es években.

"Odi et amo"

"Marci szembesülése apjának, Cininek erős egyéniségével." A könyv többször kezdődik el, és többször is lesz vége. Az apjával való viszony, egy nagyon bonyolult kapcsolat volt. "Odi et amo", ahogy a szerző mondja. Egy gyűlölve szerető viszony.  Azt pedig, hogy mit tud az ember továbbadni abból a furcsa helyzetből, melyet a Karinthyság jelent, ez a könyvből kiderül. És talán arra is választ kapunk, hogyan lehet egy bűnügyhöz viszonyulni. Hiszen itt egy bűnügy részleteit tárja fel a szerző, emberi lelkekről van szó. Azoknak az elnyomatásáról, megalázásáról. Karinthy szerint minden igazán jó könyv egy krimi, talán erre gondol, amikor azt mondja, hogy egy bűnügy részleteit tárja fel.

Nos, Karinthy Márton a legjobb utat választotta, nem görbe, hanem egyenes tükröt tart a klán tagjai és a világ elé, hogy megtudja, ő maga honnan jött, hová igyekszik, és mi dolga itt a földön. Micsoda kor tárul elénk, micsoda alakok kelnek életre! Mire az Ördöggörcs végére érünk, mi magunk is oly otthonosan járunk-kelünk a Karinthyak, Kosztolányiék, Devecseriék, Benedekék, az elmeorvosok és kapcsolt részeik világában, akárha örökös bérletet váltottunk volna a Hadiktól a Sárga Házig mindenhová, ahol az ő rendkívüli életük zajlott. Nagy szerencsénk, hogy Karinthy Mártonból „vénségére” kirobbant az író, kár lett volna, ha sosem tudjuk meg, mit művel még mesterfokon a színházán kívül. Az utolsó mondatig letehetetlen olvasmány mindazoknak, akik tudni akarják, miből lett és mivé lett a cserebogár.

 

forrás: szombat, moly

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyvespolca.blog.hu/api/trackback/id/tr3714236355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.