Vedd magad körül könyvekkel, és tarts velem!

Kata könyvespolca

Helló szeptember!

2018. szeptember 12. - INSTANTWOMEN

Helló szeptember, helló ősz! Helló iskola, viszlát nyári szünet! Helló színes falevelek és vadgesztenye, viszlát rózsacsokor és tücsökciripelés! Helló esernyő és gyapjúpléd, viszlát tengerpart és csokifagyi! Megérkeztek a nyirkos, hűvös szeptemberi esték, a forró csoki, a szilvás lepény és a sütőtök krémleves illatát érzem és közben könyvtornyokat építek a nappaliban, én így készülök fel a hosszú, esős délutánokra. Helló szeptember, jöjjön most három olyan könyv, melyek tökéletes kikapcsolódást nyújthatnak az őszi estéken, esős hétvégeken és persze akkor is ha süt a nap.

hello_szeptember.jpg

Hillary Jordan Mudbound Sárfészek című regényében 1946-ot írunk; Laura McAllan könyörtelen élet-halál harcot vív a fennmaradásért a Mississippi deltavidékén, ahol egy elmaradott farmon kénytelen gazdálkodni és közben felnevelnie két gyermekét. A megélhetésért folytatott küzdelem közepette két fiatal férfi tér haza a háborúból, hogy régi életét újrakezdje. Az egyik, Laura sógora, Jamie McAllan minden, ami a testvére nem: elbűvölő, jóképű és elveszett, a múlt démonjai ellen vív elkeseredett küzdelmet. Ronsel Jackson, a McAllan farmon élő fekete bérlők legidősebb fia, kitüntetett háborús hős, ám hiába nagy hazafi, a faji szegregáció korában nem veszik emberszámba. A két fegyvertárs valószínűtlen barátsága olyan végzetes változásokat idéz elő a farmon, amelyek emberi életeket sodornak szinte követhetetlen irányokba a végzet útvesztőiben. Az elfojtott düh, a felszín alatt gomolygó előítéletek sokasága egyetlen éjszakán robban ki, amely után már senki nem lehet ugyanaz, mint addig… Minden szereplő a saját szemszögéből idézi fel az események láncolatát, így elbeszéléseik alapján betekintést nyerhetünk  mindennapi életükbe, tetteik indítékaiba.

 

 

Marlen Haushofer: A Fal című könyvének főszereplője egy harmincas nő, aki arra ébred az Alpokban egy reggelen, hogy láthatatlan fal szigeteli el a külvilágtól. A falon kívüli világban minden kővé vált, a falon belüli világból pedig nincs kiút. Ezentúl egy kutya, egy tehén és egy macska társaságában kell szembenéznie az újfajta élet kihívásaival.

 

“ Azt a nőt, aki egykor voltam, még mielőtt a fal beépült az életembe, már nem ismerném föl. De az a nő is idegen, aki május tizedikén a naptárba följegyezte, hogy aznap leltár. Jól tette, hogy jegyzeteket készített, hogy az emlékezetemben újra életre tudjam őt kelteni. Jut eszembe, a nevemet se írtam még le. Már majdnem elfelejtettem, de jobb is így. Nincs senki, aki a nevemen szólítana, akkor meg minek? “

Haushofer könyve disztópikus regény, amely a túlélés lehetőségeit kutatja, lemondva ezzel a szabadulás lehetőségének kereséséről. A modern kor női Robinson Crusoeját festi meg az író történetében, amelyben a civilizáció kritikája pontosan rajzolódik ki az utolsó oldalak végére.

 

 

 

 

 

Földes Jolán most megjelenő könyvének címe több, mint különös: A halászó macska uccája. Soha eddig nem hallottunk még ilyen nevű utcáról, vajon hol lehet, a világ melyik szegletében?

Ez az utca kérem Párizs legkeskenyebb utcája, a Rue du Chat-qui-Peche, mely a Szajnára fut ki, a Sorbonne egyetem közelében található, ahol Földes Jolán angol és francia nyelvészeti szakra járt. Talán ő is lakott az utcában, vagy a környékén, ahol nagyon különböző, de egytől-egyig érdekes figurák találkoznak. A hasztalan kisemberek világa ez, a főszereplők mind emigránsok: a Budapestről kivándorolt Barabás család öt tagja, Annus, Klári, Jani és a szülők, de rajtuk kívül ott van az orosz bankár, a feledhetetlen Bardachinov bácsi, egy litván tanárember és egy spanyol anarchista is.

Ez a kis párizsi utca Földes Jolánnak köszönhetően vált világhírűvé, ugyanis ezzel a regényével az írónő 1936-ban megnyerte a londoni Pinker irodalmi ügynökség nemzetközi regénypályázatát. A mű eddig 14 nyelven 153 kiadásban jelent meg, bár a szerzőt Magyarországon még mindig kevesen ismerik, külföldön annál népszerűbb.

Eleanor Roosevelt, az Egyesült Államok egykori elnökének felesége például ezt írta naplójában A halászó macska uccájáról:”..olyan könyv volt, hogy később újra el kellett olvasnom… Mindenekelőtt, tetszik az alapgondolat, hogy az élet egy teljes egész. Talán többem van ma, mint neked, de a szerencse kereke fordulhat, és egyszer majd ott lehetek, ahol te vagy most.”

 

 

 

Rinner Anita

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyvespolca.blog.hu/api/trackback/id/tr914234565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.