Vedd magad körül könyvekkel, és tarts velem!

Kata könyvespolca

Afganisztán, ahol a kislányok álma soha nem teljesül

2018. szeptember 09. - INSTANTWOMEN

"Ajánlom ezt a könyvet, minden afgán nőnek, aki szótlanul szenved, és elképzelhetetlen megalázásokat él át egy férfi mellett, akinek szeretnie és tisztelnie kellene őt. Ezek az asszonyok azt hiszik, hogy senkit nem érdekelnek. Engem igen," kezdi a szerző. És engem is. Nem csupán a könyv végéig. Hanem annál is tovább. Ezen a héten az Olvasónaplóban Jean Sasson: A fiamért mindent című könyvét hoztuk el nektek.

a_fiamert_mindent.jpg

Van a világon olyan hely, ahol a férfiak minden tekintetben előnyt és előjogot élveznek. Ott sem vagyon, sem szépség, sem intelligencia, sem műveltség, sem erő, sem család nem szállhat szembe a nemi hovatartozással. Ahol még az is előfordulhat, hogy egy ötéves kislány, annyira retteg saját nemétől,  attól, hogy nőként élje le életét, hogy nem hajlandó elfogadni sorsát. Ahol a legtöbb afgán férfi megveti a lánygyermeket, mondván, hogy egy lány születése nem más, mint Isten csapása. Ahol a nők még anyakönyvi kivonatot sem kaptak, mert nem tartották számon a születésüket. Bár egy országban, ahol kormányrendelet írja elő, hogy a nőknek kötelező fátylat viselniük, ez nem volt különleges, és az sem, hogy a férfiak kényük-kedvük szerint erőszakoskodhattak feleségeikkel. A női szépség leginkább erény, ott abban az országban rettenetes félelem volt. Ez a könyv egy gyönyörű nő, Marjam történetét meséli el, aki az egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb családba született. Szépsége, műveltsége és ereje ellenére, ő sem térhetett ki a gonosz elől, mely minden afgán családban ott leselkedik a gyengébb nem képviselőire. Ez a történet az ő történetet. „Nem tehetünk mást, mint hogy imádkozunk, hogy velünk ne történhessen hasonló”, írja a szerző.

Ezerkilencszázhatvanhatban járunk, egy olyan országban, ahol a férfiak kezében van a világ, a nők pedig szolgák, akiknek az a dolguk, hogy kedvükre tegyenek a család ellenkező nemű tagjaival. "Afganisztán az az ország, ahol ugyanúgy álmodnak a kislányok, mint a világon bárhol, de csak a kisfiúk álma válhat valóra."

Az ’60-as évek nagyon különleges időszak volt. Világszerte harc indult az emberi jogokért, a nők pedig évszázados elnyomás után végre kivívták szabadságukat. Afganisztán azonban olyannyira elmaradott volt, hogy ezekben a kérdésekben évszázadokkal a többi ország mögött kullogott. A törzsi vezetés teljesen lehetetlenné tette a kormány számára, hogy bármilyen változtatást vezessen be, hiszen a törzsi szabályok felülírják a civil törvényeket, ahogy a vallási hagyományok is. A Saría szerint két nő szava ér annyit, mint egy férfié. 

Aztán eljön az idő, amikor az imperialista önkényuralom és a despotizmus utolsó maradványai alól is felszabadultak. De a rettegésnek nem volt vége. Szovjet bábkormány jött létre Afganisztánban, a világ egyik legnagyobb hadserege fegyveres támadást intézett az ország ellen.

Hősünket kamaszként érte az orosz támadás, melyen felháborodott, és mivel túlzottan idealista, és buzog benne a hazafiasság, ennek hangot is ad. Hazafias szívét dühös indulat feszítette.  Viszont a kommunista hatalomátvétel után, ebben az időben kezdődtek az igazi problémák. 1977-ben Leonyid Brezsnyev arra kényszerítette Daud elnököt, hogy távolítson el minden NATO-szakértőt az országból. A végzetes csapás után a tálibok megerősödésével és a szaúdi terrorista Oszama Bin Laden tetteivel teljesedett be.

Tudta, hogy nem lesz képes megzabolázni a rezsim iránti gyűlöletét. Indiába menekül, majd Amerikában egy szabad új élet várja.  De közbe szólt édesapja, aki hagyományos afgán házasságot tervezett neki. Pont oly életbe kényszeríti, mely ellen egész addigi életében küzdött. Hogyan fér egyetlen életbe ennyi fájdalom, nem tudom. Férje erőszakossága, és a folyamatos verések, brutalitás közepette, Marjamnak kisfia születése volt az egyetlen menedéke. 

De a keserűség mindenkiből kifacsarja a boldogságot. Nem marad semmije. Csak úgy, a maga egyszerűségében, megalázottságában, elvesztve minden hitét, emberi, női minőségét, és minden belső meggyőződését. Minden nap, ahogy gyarapszik benne a fájdalom, egyre nő a hiányérzet. Szomorúságát megsokszorozta, hogy gyermekét fogva tartotta saját apja, és magával viszi a háború sújtotta Afganisztánba.  És a történet itt még nem ér véget.  A várva várt találkozás fiával 16 év után arcon csapja, hiszen fiából, dühöngő apját látja viszont. Az évek, melyeket Afganisztánban, majd Szaúd-Arábiában töltött, újra meg újra megtanították rá, hogy ha egy nő nem rendelkezhet saját élete felett, nagy veszélyben van.

Akárhogy is, ez a könyv elkapott, földhöz csapott, és nem is tudtam felállni, mert olyan valóságot mesél el, melyet remélem soha nem fogok látni. A végére pedig egy mondat:

„Hát ott fejezem be, ahol elkezdtem, egy álommal, mely soha nem válhat valóra. Mert bárhol vagyok a világban elmémben még mindig Afganisztánban vagyok. Afganisztánban pedig csak a fiúk álma válhat valóra.”

 

https://www.lira.hu/hu/blog/2017/01/12/kata-konyvespolca/

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyvespolca.blog.hu/api/trackback/id/tr8114219603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az Ellenálló 2018.09.09. 19:38:12

Minden feministával elolvasatnám a könyvet, hogy tudják mi a tényleges elnyomás. Ez ellen kell harcolni, a muszlim nők jogaiért!

Ellenzéki Tüntető 2018.09.09. 19:59:32

Nyilván ha ezek az afgán fiúk idejönnek, akkor majd rendes liberális és nemrasszista szavazók lesznek, hipp-hopp integrálódnak majd, és végre megvalósul a multikulti.

Bár most mintha valami mást látnánk éppen, de ez nyilván Orbán valami trükkje.

Visceroid 2018.09.09. 20:36:25

De akkor kedves liberálisok, döntsük már el, hogy mit kezdjünk ezekkel a muzulmán férfiakkal, jó? Akkor ők most jók vagy rosszak? Mert odahaza elég szemét módon bánnak a nőkkel. Idehaza is, mint ahogy most éppen a hírekben megy. Ennek ellenére pátyolgatni kellene őket, mint "menekülteket". Szóval akkor most mi van?

különvélemény 2018.09.09. 20:55:25

A BBC itt éppen a burkát reklámozza, hogy az milyen jó dolog, és a lányok könyörögnek érte, és még praktikus is.

Akkor most kinek higgyek?

www.youtube.com/watch?v=FUVWVBrPsTM

szepipiktor 2018.09.09. 21:12:30

Elég sok történelmi pontatlanság van a cikkben, persze nem ez a lényeg, de rámutat, ez amű valójában propaganda. Feminista propaganda.
Duadot 1978-ban gyilkolták meg a kommunisták, a szovjetek meg 1979-ben vonultak be, így nem értem az 1977-et, mit bármire értvet...
A lány lázadt a országában alap vallási szokások ellen és az USÁba készült.
Majd maradt és szenvedett.
De a gond ezekkel az írásokkal az, hogy semmire nem válasz.
Sok országban történelmi hagyományai vannak a férfiuralomnak, gondoljunk csak Indiára.
Vajon ha itt egy feminista lázad, akkor annak a saját propagandáján kívül mi értelme van?
Ezeket a szörnyű dolgokat nem neoliberális gondolkodással lehet megoldani, egy 1,4 milliárdos Indiában, az iszlám országokban be sem jut ez a gondolat.
Ott kell megpróbálni változtatni, számos országban megtörtént. Oda kell menni, rábeszélni értelmes férfiakat, politikusokat és a nőket arra, hogy elinduljon a változás.
De ugye ott a nők többsége sem lépne, hiszen ez történelmi alap náluk.
Viszont semmiféle erkölcsi alapja nincs egy magyar vagy erurópai feminista aktivistának innen lázítani!
Előbb próbáljanak segíteni átlagos nőkön, ne a propagandaalapú #metoo meg a saját genszetenyesütögetős kvótaelvek legyenek az elsődlegesek.
Mert ma a feminsta mozgalmak kizárólag maguk előnyeivel foglalkoznak és távoli népeket hoznak fel érvként.
Soha nem fogunk olvasni magyar ápolónők, bolti eladók, irodai melós nők zaklatásairól, mert az nem hoz a konyhára. De a miniszteri székek elosztása! Na az már döfi!

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2018.09.09. 22:31:05

@szepipiktor: Kiegészíteném még azzal, hogy a tálibokat, Oszaman Bin Ladent, akinek családja az amerikai elnök, Bush üzletfele volt, az USA fegyverezte fel a szovjetek ellen, a ritka földfémbányák megszerzése érdekében. A bányák azóta is zavartalanul működnek az amerikai cégek hasznára.#

Tristee 2018.09.09. 23:28:08

"Oda kell menni, rábeszélni értelmes férfiakat, politikusokat és a nőket arra, hogy elinduljon a változás."

Ha Szovjet-Oroszország, illetve a Szovjetunió egykoron ezt a megoldást választotta volna, máig burkában és nikábban járnának a nők a volt szovjet közsép-ázsiai államokban.

Ehelyett alkalmazták és betartották - betartatták - a két nem egyenjogúságáról szóló rendelkezéseket, a mohamedán törzsi vezéreket a sariával együtt kisöpörték az országból, a mohamedán vallást pedig korlátozták. Fel sem merült, hogy nőelnyomó vallási-ideológiai kérdésekben "párbeszédet" folytassanak az akkori talibánokkal.

tamask 2018.09.10. 06:24:28

@Kabai Domokos Lajos: Nem ritka földfémbányák, a ritkaföldfém egy szó.

Afganisztán egy pöcegödör ország (shithole country), ahogy a szabad világ vezetője nevezte nemrég a hasonló helyeket. Ha ilyen helyekről importálja a fejlett világ lakosságot, akkor a fejlett világ is hamarosan pöcegödörré válik. Egyszerűen semmi értékes nem jött még Afganisztánból, az ott élő emberektől. Csak az ott bányászható ércek érnek ott valamit.

Afganisztán erőforrásaira a végén úgyis Kína fogja rátenni a kezét. Kell a hi-tech iparuknak a lítium. Ők nem szívbajoskodnak, lefizetnek minden vezetőt, lázadókat meg családostól kiirtják hetedíziglen. Amerikának eddig hatalmas ráfizetés az afganisztáni kaland és láthatólag a kínaiak fogják kizsákmányolni azt az országot. Vannak országok, amikkel mást nem is lehet csinálni. Csak onnan nyugatra nem kellene beengedni senkit, mert most is Párizsban késelt egy afgán, Budapesten meg erőszakolt egy másik, akit a magyar hatóságok menekültként ismertek el. Elképesztően primitív népség, az átlag IQ-juk 84.

tamask 2018.09.10. 06:36:50

@Tristee: az oroszok kommunizmusa élt 70 évet. Csúfos véget ért. Az iszlám 1400 éve virul és egyre terjed, követőinek száma gyarapszik napról napra.
Az europid rasszhoz tartozó orosz lakosság aránya Oroszországban rohamosan csökken. Korán halnak, rettenetes egészségi állapotban vannak, gyereket alig vállalnak. Az oroszországi lakosságon belül a muzulmánok aránya valószínűleg magasabb, mint a muzulmánok aránya a franciaországi lakosságon belül. Attól, hogy az orosz média nem számol be erről és folyton csak a nyugat iszlamizációjával riogat (ami valós veszély), az oroszországi társadalom is rohamosan iszlamizálódik. Csak erről neked nem szóltak. Nem csak a közép-ázsiaiak gyors szaporodása miatt, hanem mert rengeteg orosz is áttér az iszlám hitre. Nők is.

m.youtube.com/watch?v=rotW3v0HP14

Tristee 2018.09.10. 12:51:08

" az oroszok kommunizmusa élt 70 évet. Csúfos véget ért. Az iszlám 1400 éve virul és egyre terjed, követőinek száma gyarapszik napról napra."

Csakhogy itt a kérdés nem az, hogy melyik rendszer vagy ideológia hány évet él vagy hány éve él, hanem az, hogy melyik szabadította fel a nőket a többszörös - vallási, társadalmi, családi - elnyomás alól.

Az iszlámot nem igazolja az, hogy terjed és gyarapszik., az meg végképp nem, hogy nekem erről esetleg nem szólnak. Neked erről szólnak, mégis ostobaságokat irkálsz. Ad absurdum, ha az egész Föld iszlámhívő lenne, az sem igazolná a nők elnyomását.

Ezzel szemben tény, hogy az oroszok "csúfos véget érő" kommunizmusa felszabadította a nőket az iszlám vallási elnyomása alól.