Vedd magad körül könyvekkel, és tarts velem!

Kata könyvespolca

"Nem úgy olvasunk, mint régen, és ez az ember elhülyüléséhez vezet(?)."

2018. szeptember 04. - INSTANTWOMEN

Egy érdekes felvetésre bukkantam, kíváncsi vagyok, hogy nektek mi a véleményetek róla. A Qubit arról ír, hogy már "nem úgy olvasunk, mint régen, és ez az ember elhülyüléséhez vezet."  


_nem_ugy_olvasunk_mint_regen_es_ez_az_ember_elhulyulesehez_vezet.jpg

Meglepő az a gondolat, hogy nem olvasunk, hiszen egész álló nap mást sem teszünk. Olvassuk a híreket, görgetjük a fészbukot, multimédiás tartalmat fogyasztunk. De az olvasás, mint könyv "fogyasztás", vagy az olvasó szöveghez való viszonya megváltozott, fejtegeti a szerző, Dippold Ádám. 

Mondanám, hogy vannak remek próbálkozások az olvasás népszerűsítésére, hiszen a napokban lehetett olvasni azt a hírt, hogy Vécsei H. Miklós és Csapó Attila -  a Vígszínházban futó A Pál utcai fiúk című darab színészei -, reggel a metróban "felejtettek" rengeteg Poket zsebkönyveket.  Persze ez csak egy a sok próbálkozás közül. És az is kérdés, hogy mennyire hatékony. 

 Erről többet itt. 

E-könyv vagy papír

A cikk többek között beszámol arról a felmérésről is, melyben ötven diák egy körül-belül harmincoldalas történetet kapott kézhez.  Az egyiket egy Kindle-re töltötték fel, a másikat hagyományos, papír alapú könyvben olvashatták el. A kísérletben részt vevő ötven diáknak ezek után kérdéseket tettek fel a történetről. Kiderült, hogy a papír alapú könyvek olvasói jobban fel tudták idézni a az események sorrendjét, és azt is, hogy tulajdonképpen miről is szólt a könyv. Azok, akik e-könyvben olvasták ugyanazt a storyt, arra hivatkoztak, hogy nem tudták pontosan felmérni, hogy hol tartanak a könyvben, ezért okozott nehézséget az események felidézése.

Az e-könyv olvasása, vagy a napi online pásztázás nem ugyanazt jelenti. És az sem biztos, hogy  párhuzamot kell vonni a kettő között.  De az utóbbi kapcsán rövidebb idő alatt rengeteg információt kell befogadnunk, és nagy részét el is felejtjük. Az pedig nem biztos, hogy minden e-könyvben olvasott történet elillan olvasás után. De az már egy érdekes felvetés, hogy a digitális szokásaink merre vezetnek. Az igény pedig, mely a mélyolvasásban teljesedhet ki, a digitális szokásaink miatt jöhet létre. Villamoson, buszon, megállóban, boltban, mindenhol előkapjuk a telefont és gyorsan átfutjuk a lényeget. De a lényeg nem egy 250 oldalas könyv, már ha erről beszélünk. A cikk másik sarkalatos pontja az, hogy a koncentrációt érintő befogadást, azaz a tanulást is veszélyeztethetik a digitális tartalomfogyasztási szokásaink. 

Ennek a rendszernek ugyanaz a legnagyobb erőssége, mint ami az Achilles-sarkát is jelenti; éppen az, hogy adaptív. Az olvasás módja is aszerint alakul, hogy mit olvasunk: a digitális tartalmak befogadásakor általában rövid idő alatt rengeteg adatot kell feldolgoznunk, ez pedig a lassabb, nagyobb koncentrációt igénylő befogadástól veszi el az időt.

A UCLA pszichológusa, Patricia Greenfield szerint ez tulajdonképpen magát a tanulást is veszélyezteti: ha nem jut elég idő a mélyolvasásra, az többek között a kritikai gondolkodás rovására is mehet, ennek pedig a fake news korában már túlmutat a jelentősége azon, hogy ki milyen klasszikus szerzőt kedvel.

Nos, talán érdemes ezen elgondolkozni. És ha még arra sem veszed a fáradtságot, akkor nem kell mást tenned, csak nézz körül reggel a buszon, hogy mit okoz a digitális forradalom, avagy a digitális tartalomfogyasztás, és néha nézz fel miközben a telefonod bámulod, meg fogsz lepődni! 

A sort pedig az egyik kedvenc idézetemmel zárom. "Légy önmagad, mindenki más már foglalt."

by Tóth Julcsi.

 

jol_van.jpg

 forrás: qubit

 

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyvespolca.blog.hu/api/trackback/id/tr6614221625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.09.05. 07:15:15

Ez kb. olyan felvetés, mint ha azt mondánk, hogy azok akik kék színű fejhallgatón hallgatják a szöveget, lassabban értik meg mint azok, akik fekete fejhallgatót használnak. A szövegértést nemigen befolyásolja az, hogy miről olvasod le. Az már más kérdés, hogy ha az ember hozzászokik ahhoz, hogy nagy mennyiségű szöveget kell elolvasnia - és ez nem csak faszbúkot jelent, de bármit amit Pl. a napi munkád során olvasnod kell - akkor valóban kialakulhat olyan szokás, hogy a kevésbé érdekes részeket átugorjuk.
Amúgy az e-bookal kapcsolatban elég vicces azt mondani, hogy nem tudta hogy hol tart a szövegben, miközben az e-book megjegyzi hogy hol tartottunk az olvasásban, míg a papírkönyv csak akkor, ha könyvjelzőt használunk - ezt soha nem szoktam - vagy széthajtva tesszük le, ami viszont elég paraszt szokás, és a könyvet is tönkre teszi.

midnightcoder2 2018.09.05. 07:20:20

Amúgy ez nem hiszem, hogy elhülyüléshez vezetne. Az emberiség történelme amúgy is arról szól, hogy az átlagpolgár segghülye. És azok a leginkább, akik a legokosabbnak hiszik magukat.

G.R.Reventlov 2018.09.05. 09:07:09

Neil Postman: Technopoly. Szerintem ezzel érdemes kezdeni annak, akit tényleg érdekel a téma.

Nazareus 2018.09.05. 09:24:48

@midnightcoder2: Idézem a cikkböl: "Azok, akik e-könyvben olvasták ugyanazt a storyt, arra hivatkoztak, hogy nem tudták pontosan felmérni, hogy hol tartanak a könyvben, ezért okozott nehézséget az események felidézése."

Nekem ez azt sugallja, hogy nem tudták felmérni, mennyi van még hátra a történetböl, elején vagy végén járnak. (és nem azt, hogy honnan kell folytatni ebéd után)
Persze, meg lehet nézni ha tudja az ember, hogy hány oldalas a könyv és látja épp hol tart. De ez már egy komplexebb gondolatsort igényel és kizökkenti az olvasásból. Lehet erre azt mondani, hogy "nem mindegy hol tart? Majd vége lesz egyszer" - jogos, de sokan nem igy gondolkodnak. Én sokat olvasok e-book-ot, de mégis néha megnézem, hogy hanyadik oldalon vagyok és hány oldalas a könyv.

midnightcoder2 2018.09.05. 09:46:15

@Nazareus: Néha én is megnézem. Mondjuk én telefonon olvasok, mert azt könnyebb a villamoson elõszedni mint egy e-bookot és jobb a szótár is benne, de nekem a képernyõ alján ott van egy státuszsor, ahol ott van hogy %-ban hol tartok a könyvben, sõt az is, hogy hányadik fejezetnél tartok, és hány van összesen. Ilyen funkciója az e-book olvasómnak is van, de ha jól emlékszem, ott le kell kérni. De alapvetõen ez is a szoftvertõl függ.

Mérnork 2018.09.05. 11:01:02

@midnightcoder2:
Én is telón olvasok, nekem az aktuális/összes oldalszámot mutatja folyamatosan.
Mondjuk érdekes, hogy én majd 50 éves vénségként szivesen olvasok mobilon, míg jó pár huszonéves ismerősöm van, akik csak papír könyveket hajlandóak olvasni. Köztük pl. a saját lányom is.

steery 2018.09.05. 11:33:05

A hülyeségekkel teli információk olvasása vezet elhülyüléshez.
A digitális technológia olcsón, gyorsan, nagy tömegben hozzáférhetővé teszi sokak számára a legkülönfélébb, tartalmi, értelmi szűrésen át nem esett információkat, azaz csökken az elérhető adatok értéke, hasznossága. Rengeteg szeméten, elavult vagy haszontalan, hazug és manipulatív információn kell átrágnunk magunkat minden nap ahhoz, hogy hozzájussunk a fontos vagy annak vélt tudáshoz. Aki ezt nem bírja tempóval, kapacitással, persze, hogy belefullad a duzzadó infótengerbe. Túl nagy a választék, túl tág a minőségi szint, így nagyobb a tévedések esélye. Már rég nincs olyan, hogy átlagműveltség. Nem egy nyelvet beszélünk és nem ugyanazt értjük a szavak alatt. A világunk épp szétesőben van ezek miatt. Az információs divergencia eltávolít mindenkit mindenkitől. És ez megállíthatatlan. A végére mindenki nagyon okos lesz, senki nem lesz képes másokkal kommunikálni és mindenki nagyon egyedül fogja magát érezni a sok milliárd, hülyének látszó ember közt.

apro_marosan_petergabor 2018.09.05. 11:38:51

E-book, on-line lap v papír. Mindegy, a benne lévő információ valóságtartalma az érdekes, no meg az, hogy aki olvassa mlyen figyelemmel teszi, ellenőrzi-e az olvasottakat, törekszik-e a megértésre?
A NET ilyen szempontból lehet előnyös, mert könnyebb több FÜGGETLEN forrást találni, más kérdés, hogy annak az eldöntése, hogy mennyire független, nem egyszerű.
De nincsen minden a neten, ami papíron megvan, másrészt főleg ha töerténelmi, politikai kifutása van az anyagoknak, bizony erősen manipuláltak lehetnek. "Szép" példa erre a Wikipédia, melynek egyes cikkeit egyszerüen terrorizálják bizonyos szellemi táborok.
Olvass papírt, feltététlenül, de ne félj az elektronikus tartalmaktól (2000 kötetes könyvtáram van, és kb. 23 éve netezek) - mindennek nézz és gondolj utána - fejlődni fogsz.

szepipiktor 2018.09.05. 14:31:29

Csak a szokásos generációs probléma, a Y és Z generáció eleve nem olvas - még ebook-ot sem - hiszen nekik azt veriték, verik azfejükbe, hogy felesleges, ott a mobil és a google.
Az meg hogy a papírkönyv előnyösebb lenne egy ebooknál, eleve orbitális baromság, aki szeret olvasni, az nem a könyvet nézegette eddig sem, hanem a tartalomra koncentrált.
Igen, "bakelit" lemezen is jobban vezényelte ugyanazt a darabot, ugyanazzal a zenekarral, ugyanazon a koncerten Karajan, mint a CD vagy MP3 alapú másolatán...
Az ebook lényege nem az amazon meg a sok trendi ostobaság, hanem hogy elviheted magaddal számtalan könyvedet a nyaralásra, az utazáshoz, és nem csak egy-két kötetet, mert nem fér a többi a bőröndbe. Ezt most 3983 darab ebook gazdájaként mondom!
Az ebook akkor a legértékesebb, amikor már beszerezhetetlen könyvet tudsz digizni vagy megszerezni, mert azokat már elektronikusan sem veheted meg.
Szóval ne keverjük már bele a generációs problémákat, a tudatlanság, a tanulatlanság (nem iskolázatlanság, mert az már féltucat van egy 30-asnak, csak érterlme, esze nincs, mert arra a facebook, a twitter, a goggle nem ad megoldást...) kérdéskörével.

szepipiktor 2018.09.05. 14:36:08

@apro_marosan_petergabor:
Maximálisan egyetértek.
De ma hol van az az olvasó, aki olvas egy bors írást, és mert furcsál dolgokat, két kattintással utána néz a valóságnak?
Hol az a mai net-lény, aki ha lát egy statisztikát, grafikont, akkor azt értelmezni képes, és ha kell utánakeres a szándékosan lehagyott dolgoknak is, hiszen ma minden netes forrás hazudik, a saját elveihez torzít mindent. Még itt a blogtérben is.
Szóval mind a háromnak megvan a helye, a könyv (akér papír, akár ebook) a szórakozás, irodalom, ha tanulás vagy munka, akkor meg ebook (feljegyzések, belekeresések stb.), ha meg napi infó, akkor portál.
Ma már sok megoldás van, hogy a hírportálok rrs-éből automatikusan készül ebook és az az olvasódra (telefonodra kerül), azaz már reggel a metrón is elektronikus könyvként nézheted át a szükésges cikkeket.