Vedd magad körül könyvekkel, és tarts velem!

Kata könyvespolca

Philip K. Dick a ponyva Kafkája

2018. augusztus 31. - INSTANTWOMEN

Mondanám, hogy "Dickhez képest az egész európai avantgárd mozgalom csak a saját köldökét bámulja egy zsákutcában." A rendőrök és a bűnözők perverz szimbiózisát egyetlen regény sem dolgozta fel erőteljesebben, mint Philip K. Dick 1977-ben született remekműve a Kamera által homályosan. Néhány napja a boltokba került Pék Zoltán fordításában, ezen a héten pedig a Hét szerzője Philip K. Dick a ponyva Kafkája.

het_szerzoje_dick.jpg

 

2015-ben jelent meg az idén Wessely-díjas szerző, Pék Zoltán: Feljövök érted a város alól című disztópiája. A napokban jelent meg a szerző fordításában Philip Dick: Kamera által homályosan című műve. Hiba lenne azt mondanom, hogy a sci-fi az a műfaj, amit nem tudok letenni. És tudom, most felhorkan megannyi rajongó, hogy nem élet az élet Dick ponyvái nélkül, de ami késik, nem múlik, egyszóval belevetem magam a ponyva királyának munkásságába, jöjjön most három kultikus mű, amit akkor sem lehet kihagyni, ha épp nem vagy fanatikus sci-fi rajongó.

Ki gondolta volna, hogy egy szerző, akinek  jellegzetesen visszatérő motívumai, amikor egy karakter ráébred, hogy valójában egészen másvalaki, mint amit hitt magáról, illetve, hogy a valóság, melyet eddig elfogadott, tovább nem tartható, és valójában valami egészen más folyik körülötte, teljesen levesz a lábamról.   Az 1982-ben elhunyt sci-fi író művei életében nem élveztek nagy publicitást. Egészen halálálig, ami után több regényének átirata a filmvásznon is megjelent. Ilyen ez a könyv is, a Kamera által homályosan, melyből 2006-ban Richard Linklater kultikus filmet is forgatott Robert Downey Junior és Woody Harrelson főszereplésével.

kamera.jpg

Azt mondják róla, hogy Dicknél a cyberpunk olyan témái jelennek meg egyszerre, mint a társadalom hanyatlása, a mesterséges intelligencia, a való világ és valamiféle virtuális valóság közti elmosódó határ, és legtöbbször visszatérő témája, a paranoia.

Igazi poszt-egzisztencialista onánia. Ahogy akármelyik Dick-i látomás valójában – de az önmaga látványát elvesztő ember (az összes önfejlesztő és ezoterikus magára-ébredő ember „ellentettje”) mégsem kapott ekkora távlatot egyik munkájában sem, mint itt, a kamera által homályosan mutatott képen. Bibliai képet csavar címbe az íróelme: a „tükör által homályosan” egymástól elszakadt részekben látó félvak egojának összetett látomása kap még egy csavart – hiszen a kamera által más is láthat; sőt, így távolítva láthatom „kívülről” végképp másnak akár én önmagam.

Ha valaki teljesen szűz kézzel nyúl a szerző könyvei után, mint példának okáért én, akkor talán az Ubik című könyvvel érdemes folytatni. A kettéhasadt személyiség és a kábítószer kérdését elhagyva, egy olyan világot alkotott a szerző, mely "egyre furcsább módon viselkedik körülöttünk, melyből arra lehet következtetni, hogy valami végzetes és mindent megváltoztató dolog közeledik felénk. Esetleg már meg is érkezett?" Itt egy újabb regény, melyben a valóság és az illúzió ugyanolyan könnyedén cserél helyet, mint a múlt és a jövő. A szerző az élet és halál, az elmúlás kérdését feszegeti a műben.

ubik.jpg

A könyvről többet itt.

Kezdő Dick olvasó lévén, próbálom megérteni/feltérképezni azt az víziót, melyben az előfordulhat, hogy Jézust is látni vélte.

"Ezen időszak furcsa eseményeit jobbára életének utolsó három regényében, a Valis-trilógiában örökítette meg, mely regényeket azért nem tekinthetünk önéletrajzoknak. Sőt, a Valis című regényt többen posztmodern jelzővel illették. Ebben az is felmerül, hogy tapasztalatait mentális betegség okozza, ám életében soha nem diagnosztizálták semmilyen pszichiátriai terápiát igénylő betegséggel. Sokan ma úgy vélekednek, hogy Dick skizofrén volt."

 valis.jpg

Nos, nem mondom, hogy leteszem a szépirodalmat, és ezentúl csak Dick műveit olvasom, de az biztos, hogy a könyvespolcon mostantól helyet csináltam legalább a fent említett műveknek.

 

forrás: konyvvizsgalok.blogspot.com

 

https://www.lira.hu/hu/blog/2017/01/12/kata-konyvespolca/

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyvespolca.blog.hu/api/trackback/id/tr9714208897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.