Vedd magad körül könyvekkel, és tarts velem!

Kata könyvespolca

"Olvasmányélményéből fakadó ámulat." Móricz Zsigmond: Erdély trilógia

2018. augusztus 17. - INSTANTWOMEN

 

 

Keressük a legnépszerűbb magyar szerzőt, illetve könyvet. Minden MAGYAR nyelven írott könyv részt vehet a játékban. Legyen az erdélyi magyar író, vagy más határon túl élő magyar szerző. Túl sok kikötés nincs, jöhet akár egy kiscicás mesekönyv, vagy a legvéresebb krimi, szépirodalom, bármi, ami szerintetek lehet a NAGY KÖNYV a későbbiekben. Az sem fontos, hogy melyik évben adták ki, lehet a legfrissebb, és egy a hetvenes években megjelent mű is. Csupán egyetlenegy kikötés van, MAGYAR szerző könyvét keressük. Ahogy ígértem, minden könyvet, mely a szavazásban részt vesz bemutatunk nektek, itt jön mindjárt a következő, Móricz Zsigmond: Erdély trilógia.

moricz_fejlec.jpg

Móricz pályája nem szűkölködik hatalmas energiát mozgósító vállalkozásokban, ám ezek közt is a legnagyobb szabású, legtöbb munkáról és előkészületről tanuskodó alkotás az Erdély, ez a sokszínű, sokalakos történelmi regénytrilógia, amely kézenfogja a figyelmes olvasót és magával viszi a 17. század eleji Erdélybe, Báthory Gábor és Bethlen Gábor fejedelemségének éveibe.

Németh Lászlónak a harmadik rész megjelenése után, 1935-ben írt kritikáját valósággal szétveti a friss olvasmányélményéből fakadó ámulat: (Móricznak) ,,ez a könyve bőségben túltesz az előzőn."  Látható itt az erdélyi úri nép tanácsban, toron, harcmezőn, a fejedelem, amint számtalan levelét írja, diákjaival a Kassa felé vivő utakat tanulmányozza vagy a várak tatarozására ad rendeletet, a fejedelemasszony feketeruhás szövőnépe közt éjidőn, kedves testvére fogadásakor, vagy amint betegségében füstölődik, zsoltároznak fölötte.

Minden fejezet más életkép, más embervilág, új foltja az örök magyarságnak, mely itt nyersebb, veszélyekben jobban megforgatott, de azért sosem idegen, sosem egészen történelem.” Fontos ez az utolsó mondat. Németh László arra hívta fel a figyelmet, hogy Móricztól távol áll a tudóskodó, kicsinyes történelmieskedés, ő a múltat a maga múlt voltában varázsolja élővé. Ami nagyjából annyit jelent, hogy Kemény Zsigmond és részben Mikszáth óta Móricz elsőként próbálta a maga írói eszközeivel komolyan venni a magyar történelmet, mondja Márton László.

erdely_moricz.jpg

 

Szavazni ezen a linken tudtok.

Nézzétek meg a további könyveket, melyek részt vesznek a játékban. Itt.

Itt.     itt.   és ITT.

forrás: libri 

 

                                                                                                         

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyvespolca.blog.hu/api/trackback/id/tr5514186597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.