Vedd magad körül könyvekkel, és tarts velem!

Kata könyvespolca

Apokalipszis és irodalom

2018. március 24. - INSTANTWOMEN

Csak pár napod van az életből. Pontosabban három. Mi lenne az első gondolatod? Ez a könyv egy barátság apokalipszise, mely egy történetet mesél el a bejelentéstől a katasztrófa megtörténtéig. Apokalipszis és irodalom. És persze ez még nem minden, ha a világvége másik értelmét vesszük alapul, úgy, mint feltárás, kinyilatkoztatás, akkor valami olyasmi magyarázatot is kell várnunk Hutvágner Éva: Örök front című könyvétől, hogy milyen emberi kapcsolatok széthullásáról is szól ez a történet. 

A könyvben egy szoros gyerekkori barátság széthullása mellett, a világ széthullása is megjelenik, akár keretként is szolgál a történet számára.  A szerző az Írók Boltjában a könyve kapcsán arról mesélt, hogy az apokalipszisről nem feltétlenül a világvége jut eszébe, hanem egy olyan sűrített helyzet, amikor tudjuk, hogy valaminek vége lesz, és ott minden meg fog szűnni.

A világvége hangulat a szerző dramaturgiai megoldása arra, hogy miként zárulhat le egy sorstörténet. Egy történet, mely két ember végletes összecsapódásáról szól. Kérdés persze, hogy választ ad-e a könyv arra, hogy miként képzeljünk el a világvégét?

Kijelölt pillanat a szereplők életében, hogy abban a közös érzetben osztoznak, hogy minden mindennel megtörténhet. Olyasfajta ídőítélettel dolgozik ez a történet, mely jó alibiül szolgál az apokalipszis.

A könyvet Máriás Attila illusztrálta, vagy, ahogy a szerző mondja:

"Az ő képregénye és az én szövegem kiegészíti egymást a könyvben."

A teljes beszélgetést itt tudjátok megnézni.

4169052_5

A fülszöveget itt találjátok: 

Az Apophis kisbolygó a Föld felé közelít, és Budapest lakóin is eluralkodik a pánik. Júlia és Ágnes olyan egyformák, hogy akár ikrek is lehetnének, de nem azok. Az Örök front különös, érzéki barátságuk utolsó napjairól szól, melyben szöveg és rajz úgy egészíti ki egymást, mint egyazon arc két fele. Invenciózus és provokatív gesztusai radikálisan...

A könyvből egy részletet a Litera.hu adott közre, itt tudtok beleolvasni.

kép forrása: kultura.hu

 

 

https://www.lira.hu/hu/blog/2017/01/12/kata-konyvespolca/

A bejegyzés trackback címe:

https://katakonyvespolca.blog.hu/api/trackback/id/tr4414185551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heti best of: ezek a témák pörögtek a héten – Kata könyvespolca 2018.03.25. 07:46:25

[…] Aztán rengeteg könyves akcióról adtunk hírt, melyett itt tudtok megnézni,, meg itt, és itt,  továbbra is vadászom az ilyen jellegű felhívásokat, amit itt ti is megtaláltok. Majd játszottunk, sorsoltunk, és egy új szépirodalmi szerzőt, Hutvágner Évát is bemutattam nektek, erről többet itt olvashattok.  […]